De keuze van een tandpasta is meestal een kwestie van smaak. Er zijn vele soorten en merken op de markt en het is niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken.
Let wel: er moet fluor in zitten, 1500 ppm voor volwassenen.
Homeopathische tandpasta’s bevatten geen fluor en zijn dus eigenlijk niet effectief genoeg.
Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Daarom is fluoride belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit.
Tandpasta voor kinderen tussen 0 en 6 jaar is het best aangepast aan de leeftijd van uw kind. Uw kind slikt tandpasta in, dus er moet minder fluor inzitten. Op de tube hoort te staan dat de peutertandpasta enkel 500 ppm fluoride bevat.
0 en 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: twee maal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta.
2,3 en 4 jaar: tweemaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta
6 jaar en ouder: tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen
Laat u niet te erg verleiden door de reclame van tandpasta’s “voor witte tanden” : verwacht er niet té veel van en sommige van die tandpasta’s schuren veel meer langs tanden en kiezen, ze kunnen uw tanden gevoelig maken. Het is dus niet verstandig zulke tandpasta’s dagelijks te gebruiken!
De juiste poetstechniek (grondig poetsen én tussen de tanden poetsen) is véél belangrijker dan met welke tandpasta u aan het poetsen bent!
Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel.
Vooral het gebruikergemak van deze borstel is een groot pluspunt: de elektrische tandenborstel voert namelijk voor u de poetsbewegingen uit door de vele duizenden rotaties per minuut van de borstelkop. Sommige elektrische tandenborstels maken zelfs pulserende bewegingen waardoor de reiniging van uw tanden en kiezen nog effectiever plaatsvindt.
Een gewone tandenborstel moet aan volgende voorwaarden voldoen:
Mondspoelmiddelen zijn doorgaans overbodig. Als u uw tanden goed poetst, is het niet nodig.
Mondspoelmiddelen op basis van alcohol kunnen op lange termijn zelfs schadelijk zijn.
Veel belangrijker is een juiste poetstechniek: tussen de tanden poetsen.
De mond spoelen zal in geen geval een oplossing zijn voor pijn, tandsteen, cariës of andere tandproblemen.
Enkel in specifieke omstandigheden, voor of na bepaalde behandelingen, raden we u een mondspoelmiddel aan, dat zullen we dan met u bespreken tijdens uw tandartsbezoek.
Op, rond en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Deze tandplak moet u regelmatig weghalen, anders kunnen de bacteriën, die in de tandplak leven, tandvleesonsteking en gaatjes veroorzaken. De vlakken van de tanden en kiezen die tegen elkaar liggen, worden de approximale vlakken genoemd.
Met een tandenborstel is het moeilijk om deze approximale vlakken goed schoon te maken.
Gelukkig bestaan hiervoor verschillende hulpmiddelen, zoals tandzijde, tandtussenruim-borsteltjes en tandhoutjes.
Als de ruimten tussen de tanden en kiezen zeer smal zijn, dan is tandzijde of floss hiervoor zeer geschikt. Tandzijde is een draadje waarmee u tussen uw tanden en kiezen kan poetsen, het is te koop in verschillende soorten en dikten, met en zonder waslaagje.
Er zijn 3 factoren die alle drie in belangrijke mate bijdragen tot het ontstaan van gaatjes: de erfelijke factor, mondhygiëne en voeding.
De erfelijke factor: de enige factor die u zelf níet onder controle hebt. Probeer deze toch wat te relativeren en zeg niet zomaar ‘ik heb gewoon slechte tanden’. De 2 andere factoren samen wegen zwaarder door dan de erfelijke factor en die andere factoren heeft u wél zelf in de hand.
Mondhygiëne: als u alle dagen uw tanden poetst en toch vaak tandproblemen hebt, evalueer dan eens even uw poetsgewoontes:
Mondhygiëne advies:
Voeding: hoe vaak en wat u eet, is van groot belang voor de gezondheid van uw gebit.
Maak zo snel mogelijk een afspraak. Ondertussen kan u een pijnstiller innemen.
Uw huisarts kan enkel een voorschrift maken voor medicatie, maar hij/zij kan geen tandproblemen oplossen. Medicatie nemen is maar een tijdelijke oplossing!
Nalast bij tandheelkundige behandelingen komt vaak voor en is bijna altijd tijdelijk.
Indien nodig kan u een pijnstiller innemen.
Als de pijn hevig of storend is of als de pijn blijft duren, dan neemt u het beste even terug contact met ons op.
Nalast van de verdoving
Het kan zijn dat u nog last heeft van de verdoving. Bij sommige mensen blijft het gevoel van verdoving lang duren, enkele uren tot een halve dag is niet uitzonderlijk. Een beetje hoofdpijn kan ook voorkomen of spierstijfheid en dat duurt dan soms enkele dagen. Na een verdoving in de onderkaak kan het ook zijn dat u uw mond enkele dagen minder ver kan open doen.
Gewoon afwachten is de boodschap, het gaat vanzelf over.
Nalast na een langdurige tandheelkundige behandeling
Het langdurig openhouden van de mond kan belastend zijn voor het kaakgewricht. De kauwspieren kunnen stijf zijn of het gewricht kan pijn doen. Dat uit zich in pijn net vóór het oor. De mondopening kan enkele dagen beperkt zijn. Dat is normaal en gaat vanzelf over. U kan eventueel een pijnstiller nemen.
Nalast na een vulling
Een tand kan nog een tijdje gevoelig zijn na het leggen van een vulling: bij koud of warm, of hard bijten. Het komt vooral voor bij diepe of moeilijke vullingen. Het kan enkele dagen tot zelfs enkele weken duren, het is dus aangewezen om af te wachten.
Is de pijn draaglijk, dan wacht u enkele weken af.
Als de pijn erg storend is of erger wordt, neem dan terug contact met ons op. Het is mogelijk dat de tand ontzenuwd moet worden.
Nalast na een wortelkanaalbehandeling
Na een wortelkanaalbehandeling kan de tand nog enkele dagen pijn doen. Dat is een normale reactie. U kan eventueel een pijnstiller nemen. Bij hevige pijn of zwelling neemt u best terug contact op met ons. Het kan nodig zijn om antibiotica voor te schrijven.
Indien de klachten blijven aanhouden, verwijzen we soms door naar een endodontist (tandarts-specialist) die de tand zal open maken en behandelen onder microscoop.
Nalast na het trekken van een tand
Het is normaal dat de wonde nog even pijn doet. Het is wisselend en niet goed te voorspellen hoe de genezing zal verlopen. Doorgaans zijn de klachten beperkt en kan een pijnstiller goed helpen.
Het kan gebeuren dat de genezing moeilijker verloopt. Dat gebeurt vooral bij moeilijke extracties, bij rokers, bij patiënten met een verminderde immuniteit, bij diabetes,….
De wonde kan geïnfecteerd en dus ontstoken zijn. Pijn, zwelling of een slechte smaak kunnen aanwijzingen voor zo’n ontsteking zijn. Het kan helpen als wij de wonde goed uitspoelen en een lokaal medicament aanbrengen. Soms is het nodig antibiotica in te nemen.
Bij twijfels: maak een afspraak.
Nalast na het verwijderen van tandsteen
Gevoeligheid van tanden en tandvlees is een vaak voorkomende klacht na het verwijderen van tandsteen. De gevoeligheid is tijdelijk.
U gebruikt best een tandpasta voor gevoelige tanden.
Probeer – ook al zijn de tanden gevoelig – grondig te poetsen en alle tandplak te verwijderen.
Tandplak en bacteriën kunnen de gevoeligheid verergeren.
Een klassieke verdoving duurt in de bovenkaak een tweetal uren, in de onderkaak 3 à 4 uren. Bij sommige patiënten kan het tot een halve dag duren.
Neem de tijd om te wennen aan uw prothese. Die kan in het begin een beetje onwennig zitten en soms pijn veroorzaken. De pijn van een drukplaats gaat niet vanzelf over. Wij kunnen de prothese bijslijpen tot er geen klachten meer zijn. Probeer dit niet zelf te doen.
In het begin maakt u eventueel meer speeksel. Dat is normaal en gaat wel weer vanzelf over.
Neem in het begin rustig de tijd om te eten. Neem kleine porties en begin met zachte dingen. U kan ook niet verwachten dat u hetzelfde kauwcomfort zal hebben als vroeger met uw eigen tanden. Ook dat went na een tijd.
Praten kan in het begin iets moeilijker zijn. Ook dat heeft wat tijd nodig, na een tijdje hoor of merk je dat niet meer.
Poets uw prothese elke dag! Er bestaan speciale protheseborstels. Tandenborstel of nagelborstel is ook goed.
Tabletjes die oplossen in water mag u ook gebruiken, maar ze reinigen onvoldoende!
Indien er een beetje aanslag (tandsteen) op uw prothese zit, leg uw prothese dan 1 nacht in een glas met de helft water, de helft azijn.
Door omstandigheden kan het zijn dat uw prothese na een tijd niet meer perfect past. Dat kan verschillende oorzaken hebben:
Daarom is het toch nodig af en toe op controle te komen, omdat u dat zelf niet altijd merkt.
Een aanpassing van uw prothese kan noodzakelijk zijn en ervoor zorgen dat die beter zit of minder snel breekt.
Bij last, drukplaatsen, klachten, vragen of twijfels: maak een afspraak , we proberen u graag verder te helpen.
Maak een afspraak, bel ons!
Als er (een) tand(en) los staat of verplaatst is, bel dan onmiddellijk voor een afspraak: de tanden moeten eventueel gespalkt worden en best zo snel mogelijk.
Is een tand volledig uit zijn tandkas (tand met wortel), bewaar hem onder je tong of in melk. Laat de tand niet uitdrogen en gebruik geen kraantjeswater. Maak zo snel mogelijk een afspraak: de tand wordt best teruggeplaatst in de tandkas binnen het uur!
Bloedend tandvlees betekent dat uw tandvlees ontstoken is. Het doet (meestal) geen pijn, uw tandvlees is een beetje opgezwollen (bijna niet op te merken) en het bloedt gemakkelijk als u er tegen poetst.
De oorzaak van ontstoken tandvlees is: tandplak en tandsteen, kort samengevat: bacteriën.
Tandplak kan u zelf verwijderen, door grondig te poetsen (best elektrisch) en door dagelijks ook tussen uw tanden te poetsen.
Bij een goede mondhygiëne verdwijnt de bloeding normaal gezien vanzelf.
Laat uw tandvlees ook nazien door ons. U kan best (half)jaarlijks tandsteen laten verwijderen.
Soms is er verdere behandeling nodig, indien er sprake is van botafbraak door een ver gevorderde tandvleesontsteking.
Er zijn verschillende oorzaken voor gevoelige tanden:
Contacteer ons, wij zullen nakijken wat de oorzaak is van de gevoeligheid.
Als we geen tandheelkundig probleem kunnen vaststellen, kan het gaan om ‘dentinegevoeligheid’. Dentine is het tandbeen onder het glazuur.
Oorzaken voor dentinegevoeligheid zijn:
Advies bij dentinegevoeligheid:
Wat is een slechte adem (halitose)?
Een slechte adem is een probleem dat zich bijna altijd binnen in de mond situeert.
In een gezonde mond mag de adem geen speciale geur hebben, behalve ’s morgens.
Bij slechte adem kan de uitgeademde lucht een zwavelverbinding bevatten, waardoor de mond niet fris meer ruikt. De meeste bacteriën zitten achteraan in de mond, achterop de tong. Daar is minder zuurstof aanwezig en de bacteriën worden zo gestimuleerd om uit te breiden. Ook bij mensen met tandvleesontsteking komt dit vaak voor.
Wat zijn de oorzaken van een slechte adem ?
Hoe kunnen we een slechte adem behandelen?
Wanneer u veel last hebt van een slechte adem, contacteer ons dan eens. U kan eventueel tandvleesproblemen hebben of cariës.
Wat u zeker moet doen:
Dus kort samengevat:
1 tanden grondig poetsen – best met een elektrische tandenborstel
2 tussen de tanden poetsen
3 tong schrapen
Als alle mondproblemen verzorgd zijn door ons en u houdt zich aan een prima mondhygiëne, maar de slechte geur blijft dan nog aanwezig: contacteer uw huisarts voor verder onderzoek, misschien ligt de oorzaak dan bij de maag of darm, of … ?
Tijdens de zwangerschap kunnen zich mondproblemen voordoen, die heel
specifiek aan de veranderende hormoonhuishouding zijn gerelateerd. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt de groei van bepaalde bacteriën gestimuleerd. Daarnaast is de afweerreactie van het weefsel vaak wat verminderd.
De combinatie van de groei van het aantal bacteriën en een verminderde afweerreactie zorgt ervoor dat de kans op ontstoken tandvlees toeneemt. Extra aandacht voor mondhygiëne tijdens de zwangerschap kan dus een hoop problemen voorkomen.
Meld altijd dat u zwanger bent als de tandarts röntgenfoto’s wil gaan maken. Zeker in de eerste drie maanden van de zwangerschap is de vrucht extra kwetsbaar voor invloeden van buitenaf, zoals röntgenstralen of bepaalde medicijnen.
Raadpleeg tijdens een zwangerschap altijd uw arts of tandarts voor het gebruik van de juiste pijnstillers of geneesmiddelen.
Uw kind komt best vanaf de leeftijd van 3 jaar naar de tandarts. Het melkgebit staat pas vanaf 2,5 jaar volledig in de mond (20 tandjes).
Kom vroeg genoeg, zodat de eerste ervaring een leuke is! Breng uw kind eventueel ook al eens mee als uzelf op controle komt, zo ziet het kind dat u ook in die tandartsstoel gaat liggen.
Het is belangrijk om melktanden goed te verzorgen en te laten controleren, zij zorgen immers voor een goede vorming van het definitieve gebit.Wacht niet tot er gaatjes zijn of tot uw kind klaagt van tandpijn.Als we gaatjes in een vroeg stadium opmerken, kunnen we dat vaak zonder verdoving behandelen.
Kom met uw kind ook best halfjaarlijks op controle.
Ja, zeer zeker! Melktanden kunnen vroegtijdig verloren gaan, als ze niet goed verzorgd worden: wij moeten melktanden soms trekken omwille van abces. Dat kan dan later weer voor moeilijkheden zorgen bij de doorbraak van de definitieve tanden. Soms zien we ook (erg) jonge kindjes met tandpijn.
Kom op tijd voor de eerste keer naar de tandarts: met 3 jaar. Wacht niet tot er problemen zijn.
Zo kan een eerste tandartsbezoek een aangename ervaring zijn voor uw kind.
Het beste is om te stoppen rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar.
Veel ouders laten hun kind een tutje meegeven aan Sinterklaas of aan de Kerstman, Paashaas, de tandenfee… In onze praktijk hangt ook een speciale tutter-lamp: een doorzichtige lamp, waar al enkele kinderen hun tutter achtergelaten hebben. Wij maken er een hele belevenis van om de tutter samen met uw kind in onze lamp te leggen!
Probeer vol te houden, als uw kind blijft vragen naar het tutje. Het duurt enkele dagen, maar na verloop van tijd zijn ze het vergeten. U kan het beter écht weg doen en niet meer bovenhalen. Probeer consequent te zijn, ook als het wat moeilijk gaat.
Uw kind afleren te duimen is iets moeilijker. Probeer hier zeker ook vol te houden.
Een handig hulpmiddel is Byte-X, te verkrijgen bij de apotheek. U lakt er de duim regelmatig mee in, het smaakt erg vies. Na 2 à 3 weken gaat het duimen over. Als dit in eerste instantie niet lukt, laat het dan even rusten en probeer na enkele weken of maanden opnieuw, misschien is uw kind er dan wel klaar voor.
Veel succes!
Voor onze kleine en grote angsthazen gebruiken wij onze “trucendoos” om angstgevoelens te beperken:
Veel mensen die extreem bang zijn voor de tandarts gaan helemaal niet meer naar de tandarts. Zij bedenken allerlei excuses om niet te hoeven gaan. Maar als mensen het tandartsbezoek uitstellen kan het niet anders dan dat ze problemen krijgen aan hun tanden en hun tandvlees.
Als u bang bent een behandeling te ondergaan, praat met ons en we komen samen tot een oplossing. Wij kijken niet alleen naar het gebit, maar naar de hele persoon!
Alle behandelingen worden normaal terugbetaald. Enkel de terugbetaling voor het verwijderen van tandsteen is minder dan normaal (ongeveer gehalveerd).