Ik heb nog last na een tandheelkundige behandeling

Nalast bij tandheelkundige behandelingen komt vaak voor en is bijna altijd tijdelijk.
Indien nodig kan u een pijnstiller innemen.
Als de pijn hevig of storend is of als de pijn blijft duren, dan neemt u het beste even terug contact  met ons op.

Nalast van de verdoving

Het kan zijn dat u nog last heeft van de verdoving. Bij sommige mensen blijft het gevoel van verdoving lang duren, enkele uren tot een halve dag is niet uitzonderlijk. Een beetje hoofdpijn kan ook voorkomen of spierstijfheid en dat duurt dan soms enkele dagen.    Na een verdoving in de onderkaak kan het ook zijn dat u uw mond enkele dagen minder ver kan open doen.
Gewoon afwachten is de boodschap, het gaat vanzelf over.

Nalast na een langdurige tandheelkundige behandeling

Het langdurig openhouden van de mond kan belastend zijn voor het kaakgewricht. De kauwspieren kunnen stijf zijn of het gewricht kan pijn doen. Dat uit zich in pijn net vóór het oor. De mondopening kan enkele dagen beperkt zijn. Dat is normaal en gaat vanzelf over. U kan eventueel een pijnstiller nemen.

Nalast na een vulling

Een tand kan nog een tijdje gevoelig zijn na het leggen van een vulling: bij koud of warm, of hard bijten. Het komt vooral voor bij diepe of moeilijke vullingen. Het kan enkele dagen tot zelfs enkele weken duren, het is dus aangewezen om af te wachten.
Is de pijn draaglijk, dan wacht u enkele weken af.
Als de pijn erg storend is of erger wordt, neem dan terug contact met ons op. Het is mogelijk dat de tand ontzenuwd moet worden.

Nalast na een wortelkanaalbehandeling

Na een wortelkanaalbehandeling kan de tand nog enkele dagen pijn doen. Dat is een normale reactie. U kan eventueel een pijnstiller nemen. Bij hevige pijn of zwelling neemt u best terug contact op met ons. Het kan nodig zijn om antibiotica voor te schrijven.

Indien de klachten blijven aanhouden, verwijzen we soms door naar een endodontist (tandarts-specialist) die de tand zal open maken en behandelen onder microscoop.

Nalast na het trekken van een tand

Het is normaal dat de wonde nog even pijn doet. Het is wisselend en niet goed te voorspellen hoe de genezing zal verlopen. Doorgaans zijn de klachten beperkt en kan een pijnstiller goed helpen.

Het kan gebeuren dat de genezing moeilijker verloopt. Dat gebeurt vooral bij moeilijke extracties, bij rokers, bij patiënten met een verminderde immuniteit, bij diabetes,….

De wonde kan geïnfecteerd en dus ontstoken zijn. Pijn, zwelling of een slechte smaak kunnen aanwijzingen voor zo’n ontsteking zijn. Het kan helpen als wij de wonde goed uitspoelen en een lokaal medicament aanbrengen. Soms is het nodig antibiotica in te nemen.

Bij twijfels: maak een afspraak.

Nalast na het verwijderen van tandsteen

Gevoeligheid van tanden en tandvlees is een vaak voorkomende klacht na het verwijderen van tandsteen. De gevoeligheid is tijdelijk.

U gebruikt best een tandpasta voor gevoelige tanden.
Probeer – ook al zijn de tanden gevoelig – grondig te poetsen en alle tandplak te verwijderen.
Tandplak en bacteriën kunnen de gevoeligheid verergeren.

Reageren is niet mogelijk