Prothetische tandheelkunde

KROON- EN BRUGWERK 

Als een tand zodanig is aangetast, dat een gewone vulling niet meer voldoet, dan kunnen we een kroon  over de tand plaatsen. Met een kroon wordt de oorspronkelijke vorm en functie van een tand hersteld.

Als er één of meerdere tanden ontbreken, kan een brug voor vervanging zorgen. De brug zit vast op twee of meerdere pijlertanden aan weerszijden van de open ruimte; deze tanden zullen de brug dragen.

Wij kunnen voor u ook een kroon, facet of brug maken om louter esthetische redenen, wanneer u niet tevreden bent over de kleur of de vorm van een tand. Bespreek dat gerust met ons tijdens een tandartsbezoek.

 

Afbeeldingsresultaat voor kroon bij tandarts               Afbeeldingsresultaat voor kroon bij tandarts

                       kroon                                                                         brug

 

 

GEBIT OF PROTHESE 

Als er enkel nog maar een paar gezonde tanden en kiezen aanwezig  zijn of als er helemaal geen tanden en kiezen meer in de mond zijn, dan kan een gebit of prothese noodzakelijk zijn om het kauwvermogen en de esthetiek te herstellen.

Een uitneembare prothese of volledig gebit is meestal gemaakt van een bio-compatibele roze kunsthars, waarop kunststoftanden of porselein tanden worden geplaatst.

Bij enkele gezonde tanden maken wij een gedeeltelijke prothese, dat noemt men dan een ‘skelet-‘ of ‘frameprothese’: een metaalframe in een speciale staalsoort, waarop men dan in de tandenloze zones verder met kunsthars werkt. Een skeletprothese is minder volumineus en zit vaster in de mond. Het comfort is dan ook veel groter.

 

 

                             Afbeeldingsresultaat voor skeletprothese  bij tandarts

                   volledig gebit                                                               skeletprothese     

 

 

IMPLANTAAT 

Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst en die gemaakt is van een materiaal dat vastgroeit aan uw kaakbot. Het grote voordeel hiervan is dat uw lichaam ‘denkt’ dat het bot, waar de kunstwortel in zit, nog een functie heeft. Hierdoor gaat het bot niet slinken en krijgt u geen ‘ingevallen’ mond. Zo blijft uw gezicht er hetzelfde uitzien, ook als u al een aantal jaar een prothese/kunstgebit draagt.

Een implantaat lijkt op de wortel van de natuurlijke tanden en kiezen. Het heeft een ronde vorm en kan variëren in lengte en dikte. Een implantaat is gemaakt van titanium. Zowel het tandvlees als het kaakbot accepteert dit materiaal uitstekend.  Het implantaat groeit dus vast aan uw kaakbot en hierdoor zit de ‘kunsttand’ goed vast en kan u er alles mee doen wat u met uw echte tanden ook kunt.  Op het implantaat wordt een kroon, brug of prothese (het ‘klikgebit’) gemaakt.

 

De implantaten zelf laten we plaatsen door gespecialiseerde collega-tandartsen. Wij verwijzen u graag door naar een implantoloog.

Na het plaatsen door de implantoloog en na de nodige periode van genezing zorgen wij in onze praktijk voor de concrete tandopbouw:

  • een eenvoudige kroon
  • een vastzittende brugconstructie
  • een implantaatdragende prothese (het klikgebit)

 

                              implantaat