Tandvleesbehandelingen of fundamentbehandelingen [parodontologie]

Gezond tandvlees en gezond bot zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van uw gebit, zij vormen het gezond fundament voor uw gebit.

Gezond tandvlees maakt elke verdere behandeling veel eenvoudiger en verhoogt ook de kans op langdurig succes! Bloedt uw tandvlees vaak tijdens het poetsen of tijdens het eten en is het vuurrood van kleur? Dan is uw tandvlees ontstoken.  Misschien heeft u nog niet echt last of pijn, maar het is zeker niet gezond,

Tandvleesontstekingen treden meestal op door een opstapeling van tandplak en tandsteen in het gebit. Bacteriën in het tandplak irriteren het tandvlees en daardoor start het lichaam een afweerreactie op. Als tandsteen langdurig ter plaatse blijft, ontstaat een ontsteking die zich vooral uit door bloeding en zwelling. Een grondige tandsteenreiniging bij de tandarts, poetsinstructies en een goede mondhygiëne achteraf helpen u van dit probleem af.

Laat u dit echter niet tijdig behandelen, dan breidt een tandvleesontsteking zich uit tot onder de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. U merkt ook hier in het begin geen pijn, maar door de ontsteking gaat het kaakbot rondom de tanden en kiezen wegzakken en de tanden kunnen op den duur zelfs hun steun verliezen en er ten slotte uitvallen. In deze fase is het nodig dat wij een tandvleesbehandeling of parodontologie doorvoeren.

 

 

Oorzaken van parodontale aandoeningen
De hoofdoorzaak voor parodontale aandoeningen is dus de tandplak: een kleverige kleurloze laag die continue rond de tand wordt gevormd. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën en hun stofwisselingsproducten. De samenstelling van de plak en de immuunreactie van uw lichaam bepalen de ernst van de ontsteking.

Behalve de tandplak zijn er nog een aantal factoren die invloed hebben op de gezondheid van uw tandvlees en kaakbot.

– roken – medicijngebruik
– genetische factoren – suikerziekte
– zwangerschap en puberteit – ongezonde voeding
– stress – bepaalde systeemziekten