Wortelkanaalbehandelingen

Uitgebreid of diep tandbederf kan de tandzenuw aantasten. Een ontstoken of zelfs al afgestorven zenuw moeten we zo snel mogelijk behandelen om pijn en tandverlies te voorkomen.

We zullen dan de tand ontzenuwen, ook wel het behandelen van het wortelkanaal genoemd. Na het boren van een centrale opening in de tand verwijderen we de tandzenuw en vijlen we de binnenkant van de tand en de tandwortel(s). Na grondig desinfecteren wordt de tandwortel steriel opgevuld met een plastisch materiaal en afgedicht met een voorlopige of definitieve vulling.

 

 

Afhankelijk van het aantal wortels en eventueel aanwezige ontsteking neemt een wortelkanaal- behandeling 1 tot 3 zittijden in beslag:eerst wordt de zenuw eruit gehaald en krijgt de tand een voorlopige vulling. Daarna volgt meestal één afspraak (soms dus nog twee) voor het vullen van de wortelkanalen.

Het verwijderen van de zenuw vindt plaats onder lokale verdoving en is in de regel pijnloos. In sommige gevallen kan deze behandeling ondanks voldoende verdoving toch pijnlijk zijn. Dit is afhankelijk van de mate van ontsteking. Zodra de oorzaak van de pijn is weg genomen, begint het lichaam met het herstel van de schade en zullen de klachten verdwijnen.